Керування

Пошук

Технологія

В основі ІФЧ СОФ (сушка овочів, фруктів) “Індіго” – лежить здатність молекул води активно поглинати певний спектр ІФЧ – випромінювання. Інфрачервоне випромінювання визначеної довжини хвилі поглинається водою, що міститься в продукті, але не поглинається тканиною продукту. При цьому органіка продукту з певною часткою достовірності може вважатися за прозору для ІФЧ -променів. Таким чином ІФЧ – енергія без втрат повністю передається воді продукту, нагріваючи її по всій поверхні, і примушує випаровуватися. Такий спосіб підведення енергії до води, що знаходиться в продукті, дозволив створити устаткування з не порівняльними в звичайних технологіях ККД. Сушка продукту відбувається при t°:
- овочі та фрукти – 50-55 °С
- лікарські трави – 55-60 °С

Переваги
- Максимально зберігається продукт: не руйнуються клітини, не розкладаються вітаміни, не карамелізується цукор.
- Висока щільність інфрачервоного випромінювання активно знищує шкідливу мікрофлору в продукті, роблячи сухопродукт практично стерильним, завдяки чому він може зберігатися тривалий час без погіршення якості.
- Низькі температури не гріють сушильне устаткування, тобто немає втрат тепла через стінки, вентиляцію, практично на 100% використовується підведена до сухопродуктів енергія.
- ІФЧ сушка працює за рахунок інфрачервоного випромінювання, як би випалюючи воду і не чіпаючи все останнє, що дозволяє практично повністю зберегти вітаміни, біологічно – активні речовини, природний колір і аромат.
- Обезводнений продукт не вибагливий до умов зберігання і стійкий до розвитку мікрофлори. До року може зберігатися без спеціальної тари (при низькій вологості навколишнього середовища), при цьому втрати вітамінів складають 5-15%. У герметичній тарі сухо продукт може зберігатися до двох років.
Принцип дії
В основі принципу дії інфрачервоних сушильних шаф СОФ “Індіго” покладений спосіб сушки продуктів при допомозі ІФЧ нагрівних елементів “Індіго” власного виробництва. При даному способі випаровування вологи відбувається за допомогою термічного нагріву інфрачервоним випромінюванням певного діапазону довжин хвиль, а видалення вологи – за рахунок примусового вентилювання пароповітряної суміші. Всередині корпусу сушильних шаф, попарно один над одним, розташовані ящики з висушуваним матеріалом і над ними панелі, які мають нагрівні елементи “Індіго”.

Зліва висушена морквина, справа свіжо порізана

Висушені та відновлені овочі (буряк, капуста, морква)

Призначення
- Сушильні шафи СОФ “Індіго” ідеально підходять для якісної і прискореної сушки ягід, грибів, овочів, фруктів, трав, лікарських рослин, будь-яких морепродуктів, морської капусти, ламінарії та інших видів сільськогосподарської продукції, що мають як капілярну, так і колоїдну внутрішню структуру, а також виробництва снеків (чіпсів) з низькою вихідною вологістю (5-8%).
- Система управління шафи забезпечує автоматичну підтримку температури всередині шафи на всіх рівнях не вище заданого значення, примусову циркуляцію повітря через продукт, завдяки вбудованій системі вентиляції і спеціальній системі екранів і повітропроводів.
- Приміщення для роботи шафи мають бути обладнані витяжною вентиляцією продуктивністю не менше 2700 м3/год. на одну шафу, або витяжна система може бути виведена за межі приміщення з довжиною повітропроводу не більше 4 м. Всі бічні стінки шафи, а також двері теплоізольовані, що дозволяє понизити енерговитрати при сушці.
Кліматичне виконання
В залежності від нормальних значень кліматичних факторів зовнішнього середовища сушильні шафи експлуатуються в опалюваних і частково опалюваних приміщеннях (вик. ТВ3 по ГОСТ15150-69):
- робоча температура середовища – в межах від +1 до +40°С;
- відносна вологість повітря – в межах від 70 до 100%.
Варіант завантаження
- одностороннє завантаження (одно – або двох секційне);
- завантаження проводиться з передньої сторони, задня – «глуха» .
Спосіб завантаження
- ручний – заздалегідь підготовлений для сушки матеріал укладається в ящики, які поштучно переносяться до шафи і укладаються на полиці;
Технічні параметри
- Номінальна напруга живлення, В – 220/380
- Струм змінний, частотою, Гц – 50
- Максимальна споживана потужність, кВт: 10,1
- Режим роботи – довготривалий.

 

Середньостатистична тривалість сушки


Продукт

Маса завантаження, кг

Час сушки/год.

Кінцева вологість %

СОФ 100

СОФ 200

СОФ 100 3,4 кВт

СОФ 100 5,1 кВт

СОФ 200 6,8 кВт

СОФ 200 10,1 кВт

Овочі

100

200

10-12

8-10

10-12

8-10

12-14

Фрукти

100

200

12-16

10-14

12-16

10-14

12-14

Ягоди

100

200

12-18

10-16

12-18

10-16

12-14

Гриби

100

200

10-14

8-12

10-14

8-12

12-14

Лікарські трави

35

70

2-3

1-2

2-3

1-2

12-14


Примітка:
- Тривалість циклу сушки – залежить від виду продукту.
- Температура в зоні сушки, оС – +50 – +60

Змінні дані
Габаритні розміри, маса і інші дані в базовій комплектації , а також позначення сушильних камер при замовленні в залежності від їх конструктивного виконання.

Примітка:
- Можливий варіант виготовлення сушильної шафи в комплектації і компоновці згідно вимог замовника.
- Матеріал:
• внутрішня обшивка сушильної камери виконана з харчової нержавіючої сталі;
• зовнішня обшивка – оцинкована сталь, покрита шаром алюмінію (алюцинк).

- По бажанню замовника вся обшивка може бути виконана з нержавіючої сталі.
- Спосіб завантаження – відвантаження на автотранспорт, а також транспортування в межах приміщення – при допомозі вильчатого навантажувача.
- ПАТ «Індуктор» залишає за собою право внесення конструктивних змін без погодження з замовником з ціллю покращення експлуатаційних характеристик сушильних шаф, які можуть привести до не значних змін у вище наведених характеристиках.
- При оформленні замовлення на сушильну камеру необхідно вказати всі характеристики.
- Позначення кожного базового виконання сушильних камер приведене в першому рядку.

Змінні дані в залежності від конструктивного виконання та ІФЧ нагріву


Позначення сушильних шаф

АС «ІНДІГО»

СОФ-100

3,4-ТВ3-Р-1

АС «ІНДІГО»

СОФ-100

5,1-ТВ3-Р-1

АС «ІНДІГО»

СОФ-200

6,8-ТВ3-Р-2

АС «ІНДІГО»

СОФ-200

10,1-ТВ3-Р-2

Розрахункова маса сирого продукту, що завантажується, кг max

100

100

200

200

Кліматичне виконання по ГОСТ 15150

ТВ3

ТВ3

ТВ3

ТВ3

Спосіб завантаження

Ручний (Р)

Ручний (Р)

Ручний (Р)

Ручний (Р)

Виконання по числу секцій

1

1

2

2

Кількість ящиків

20

20

40

40

Максимальна маса ящика з сировиною, кг

8

8

8

8

Число фаз споживаного змінного струму

одна

три

три

три

Номінальна фазна напруга живлення, В

220

380

380

380

Максимальна споживана потужність, кВт не більше, в т. ч.:

Загальна

3,4

5,1

6,8

10,1

Нагрівних панелей

3,3

4,95

6,6

9,9

Іншого обладнання

0,1

0,2

0,2

0,2

Довжина сушильної шафи, мм не більше

910

910

1270

1270

Ширина сушильної шафи, мм не більше

1535

1535

1535

1535

Висота сушильної шафи, мм не більше

2235

2235

2235

2235

Загальна маса сушильної шафи, кг не більше

326

341

550

558